sobota, 9 marca 2013

Zróbmy sobie pizzę

młynekJak uczcić Dzień Dziecka? Jak umilić dziecku jego święto? Jak przyjemnie celebrować pierwszy dzień czerwca? Podpowiadamy - wspólnym pichceniem, komponowaniem zaskakujących smaków. Ktoś kiedyś powiedział, że kuchnia to precyzyjna ręczna robota, prosta, zabawna, angażująca zmysły. Kuchnia to czysta miłość. I tego się trzymajmy! A na Dzień Dziecka zróbmy wspólnie pizzę. To danie, które rzeczywiście smakuje dzieciom, pozwala na nieograniczone możliwości jeśli chodzi o dobór składników na farsz, a w jego przygotowaniu pociechy mogą mieć spory udział. Placek, który pochodzi z Neapolu, zrobił furorę na całym świecie. Można na niego położyć niemal wszystko, co akurat jest pod ręką. Domowa pizza ma tę przewagę nad restauracyjną, że jest unikatowa, jedyna w swoim rodzaju.







oliwaCiasto:

30 dag mąki

2 łyżki oliwy z oliwek extravergine

2 dag drożdży

200 ml wody mineralnej (niegazowanej)

łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli



Farsz (przykładowo):

20 dag twardego sera w kawałku

1 duża cebula lub dwie mniejsze

pomidory w puszce

szynka

ananas w puszce

czarne i zielone oliwki (duża garść)

mała puszka kukurydzy

czerwona papryka

oregano

sól, pieprz



pomidoryPołowę wody lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia. Wlać drożdże do mąki. Dodać oliwę, sól i wyrabiać ciasto ręką, w miarę potrzeby dolewając wody. Zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.



Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. Jeśli w puszce są całe pomidory, to należy je pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również paprykę i ananasa. Ser zetrzeć na grube wiórki. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 220 st. C.



Na blasze od piekarnika rozłożyć papier pergaminowy, na nim kulę z ciastem, którą należy rozpłaszczyć i ugniatać pięścią aż ciasto rozejdzie się po całej blasze. Potem pozostaje już tylko wylepić rant.



pizzaNa spód kładziemy pomidory, które przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, następnie dodajemy cebulę, szynkę i resztę składników. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz