Koniec lata to najlepsza pora na zabawę z pomidorami. Można ten sezon
spędzać tak, jak robią to Hiszpanie – urządzając fiestę pod nazwę „Tomatina”. W
tegorocznej wojnie na pomidory wzięło udział 45 tys. uczestników, którzy
obrzucili się 120 tonami pomidorowej amunicji. Można też inaczej wykorzystać
sezon, w którym pomidory są wreszcie takie słodkie i pachnące – przygotowując
przetwory. Ich wyborny smak i piękny aromat w pełni docenimy zimą.
Składniki:
2 kg
pomidorów
2 duże
cebule
4 ząbki
czosnku
pęczek
bazylii
1 łyżka płaska
soli
pieprz
oliwa
czosnkowa
Pomidory
sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Pokroić też w kostkę cebule. Spryskać
patelnię lub dno garnka oliwą, podsmażyć cebulę, dodać pomidory. Dusić warzywa
na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Jeśli pomidory nie puszczą soku,
dodać 100 ml wody i dalej gotować. Przetrzeć przez sitko. Następnie dodać
siekany czosnek i bazylię, przyprawić i dusić jeszcze 15 minut. Przelać sos do
słoików. Zakręcić je i pasteryzować 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz