Błyskawiczna potrawa, prosta a zarazem wykwintna, szczególnie gdy
jego bazą uczynimy masło z domieszką trufli. Nazwa sosu pochodzi podobno od
właściciela rzymskiej restauracji. W Rzymie tradycyjnie z tym sosem podaje się
makaron fettuccine, ale z powodzeniem można zastąpić go innym.
W tym
przepisie wykorzystano Lingua di Suocera.
makaron np.
Lingua di
Suocera
2 łyżki masła
truflowego lub zwykłego
1,5 szklanki
śmietanki 30 proc.
szklanka
tartego parmezanu
spora garść
posiekanej natki
sól,
pieprz
W rondlu
rozpuścić masło. Dodać śmietankę, a gdy zacznie wrzeć wsypać parmezan. Gotować
na średnim ogniu ok. 8 minut często mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodać
pietruszkę, pieprz i sól.
Do sosu dodać
ugotowany al dente makaron całość wymieszać i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz