sobota, 9 marca 2013

Sałatka z kopru włoskiego

Koper włoski, inaczej fenkuł, to aromatyczne warzywo. Ma lekko anyżkowy smak. Zyskuje sobie u nas coraz więcej zwolenników, którzy zajadają się nim na surowo lub po ugotowaniu. Jego smak przywodzi mi na myśl greckie ouzo (wódkę o smaku anyżkowym), a idąc dalej tym tropem smak lata i wakacji. Ponieważ ostatni wypad do warzywniaka pozwolił porządnie zaopatrzyć kuchnię, a przy okazji zdobyć to szczególne warzywo, od razu trafiło ono pod nóż.



Przepis na tę błyskawiczną i smakowitą sałatkę zaczerpnęłam z książki Elizabeth Bard „Lunch w Paryżu” (wydawnictwo Bukowy Las).

Składniki:

Bulwa kopru włoskiego

Sok z połówki cytryny

Oliwa

Posiekany świeży koperek

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz



Koper obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, Bulwę pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć na talerzu lub półmisku, polać sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz