Chrupiące ciastka typowe dla kuchni z regionu Apulii. Przyrządzone
na bazie oliwy extra vergine i białego wina. Lekko słone, kruche, rozpływające
się w ustach. Można podawać je jako przystawka lub przekąska, świetnie pasują
jako dodatek do wina.
Przepis na
włoskie obwarzanki znalazłam w książce „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert
(Jedność). Publikacja jest zbiorem 150 receptur na smakołyki z całego świata
(m.in. greckie, marokańskie, włoskie, szwedzkie), słodkie i słone, kruche i
ciągnące, chrupiące i płynne, zdrowe i bardzo kaloryczne. Wszystkie łatwe do
wykonania, warte grzechu i doskonale mogą sprawdzić się jako prezent.
Cantuccini, brownie, trufle, stollen, tartaletki, barrette i nugat – któż nie
lubi tych słodkich pyszności? Czemuż więc nie obdarzyć kogoś bliskiego
własnoręcznie przygotowanymi kulinariami, wszak tylko taki podarunek może mieć
naprawdę wartość – przekonuje autorka. We wstępie pisze tak: „Uparcie wszystkim
powtarzam, że wolę dostać słoik tartego selera albo pęczek rzodkiewek zamiast
bukietu. Gdy otrzymuję spożywcze prezenty zrobione specjalnie z myślą o mnie,
czuję, że to umacnia przyjaźń”. To samo może tyczyć się książek, a „Smakowite
prezenty” to wprost wymarzony podarunek dla osób interesujących się
kuchnią.
Sigrid Verbert, która pochodzi z Belgii, a od kilku lat mieszka w
Rzymie, pisze swobodnie i z wielką pasją, od pierwszych zdań widać, że kuchnia
to jej królestwo. Oprócz solidnej porcji receptur, książkę charakteryzuje
wysmakowana, elegancka szata graficzna. Doskonały duet z tekstem tworzą
wyśmienite fotografie, właściwie co druga strona opatrzona jest ilustracją,
która wywołać może gwałtowny atak ślinotoku.
Przepis na taralli z
pieprzem
500 g
mąki
100 ml
oliwy
100 ml białego
wina
10
g drożdży
2 łyżeczki
soli
1łyżeczka pieprzu
seczuańskiego
2 łyżeczki kolorowego
pieprzu
Do mąki dodać
drożdże oraz wodę, wino, oliwę, pieprz. Przez 10 minut wyrabiać na gładkie,
ciągliwe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Odrywać kawałeczki ciasta i
utoczyć z nich wałeczki o średnicy 1 cm. Pociąć na kawałki o długości 10 cm i
zrobić z nich krążki.
Do wrzącej
wody wrzucać po 10 ciastek i wyjmować je łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną.
Zostawić do obsuszenia i piec w temp. 180 st. C. przez 20 minut, a następnie w
temp. 160 st. C. przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz