środa, 6 marca 2013

Taralli

taralliChrupiące ciastka typowe dla kuchni z regionu Apulii. Przyrządzone na bazie oliwy extra vergine i białego wina. Lekko słone, kruche, rozpływające się w ustach. Można podawać je jako przystawka lub przekąska, świetnie pasują jako dodatek do wina.

Przepis na włoskie obwarzanki znalazłam w książce „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert (Jedność). Publikacja jest zbiorem 150 receptur na smakołyki z całego świata (m.in. greckie, marokańskie, włoskie, szwedzkie), słodkie i słone, kruche i ciągnące, chrupiące i płynne, zdrowe i bardzo kaloryczne. Wszystkie łatwe do wykonania, warte grzechu i doskonale mogą sprawdzić się jako prezent. Cantuccini, brownie, trufle, stollen, tartaletki, barrette i nugat – któż nie lubi tych słodkich pyszności? Czemuż więc nie obdarzyć kogoś bliskiego własnoręcznie przygotowanymi kulinariami, wszak tylko taki podarunek może mieć naprawdę wartość – przekonuje autorka. We wstępie pisze tak: „Uparcie wszystkim powtarzam, że wolę dostać słoik tartego selera albo pęczek rzodkiewek zamiast bukietu. Gdy otrzymuję spożywcze prezenty zrobione specjalnie z myślą o mnie, czuję, że to umacnia przyjaźń”. To samo może tyczyć się książek, a „Smakowite prezenty” to wprost wymarzony podarunek dla osób interesujących się kuchnią.



smakowiteSigrid Verbert, która pochodzi z Belgii, a od kilku lat mieszka w Rzymie, pisze swobodnie i z wielką pasją, od pierwszych zdań widać, że kuchnia to jej królestwo. Oprócz solidnej porcji receptur, książkę charakteryzuje wysmakowana, elegancka szata graficzna. Doskonały duet z tekstem tworzą wyśmienite fotografie, właściwie co druga strona opatrzona jest ilustracją, która wywołać może gwałtowny atak ślinotoku.













Przepis na taralli z pieprzem

500 g mąki
100 ml oliwy
100 ml białego wina
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
1łyżeczka pieprzu seczuańskiego
2 łyżeczki kolorowego pieprzu

Do mąki dodać drożdże oraz wodę, wino, oliwę, pieprz. Przez 10 minut wyrabiać na gładkie, ciągliwe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Odrywać kawałeczki ciasta i utoczyć z nich wałeczki o średnicy 1 cm. Pociąć na kawałki o długości 10 cm i zrobić z nich krążki.

Do wrzącej wody wrzucać po 10 ciastek i wyjmować je łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną. Zostawić do obsuszenia i piec w temp. 180 st. C. przez 20 minut, a następnie w temp. 160 st. C. przez 30 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz