Bergamia to oliwa extra vergine zrobiona z organicznych kalabryjskich
bergamotek (odmiana pomarańczy). Jest wyprodukowana poprzez równoczesne
tłoczenie rozkawałkowanych świeżych bergamotek oraz wczesno zebranych oliwek.
Złotożółta aromatyczna oliwa posiada kwiatowo-cytrusowany smak, z zaskakująco
nieznaczną ostrością. Idealna do marynat oraz do sporządzania ciastek i
herbatników.
2 szklanki
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2/3 szklanki
cukru
½ szklanki
suszonych śliwek
1/3 szklanki
kandyzowanej skórki pomarańczy
½ szklanki
oliwy Colonna
Bergamotka
5 łyżek
mleka
Mąkę i proszek
do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać śliwki i skórkę pomarańczową. Wymieszać a
następnie dodać oliwę oraz mleko i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
Wyłożyć ciasto łyżką na blachę. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz