sobota, 9 marca 2013

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Jeśli miałabym stworzyć własną książkę kucharską z przepisami na bazie oliwy z oliwek, to właśnie to danie znalazło by się w niej w pierwszej kolejności. Jest bardzo proste w wykonaniu - do jej przygotowania potrzebna jest znaczna ilość oliwy.











Składniki:

400 g makaronu spaghetti np. Barilla no 5

4 ząbki czosnku (to optymalna ilość, ja zawsze dodaję więcej, bo dobrego nigdy dość)

½ szklanki oliwy z oliwek

ostra papryka (ilość wg uznania)

parmezan

sól

świeża posiekana bazylia lub natka pietruszki

oliwa truflowa



Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę czosnek i w plasterki peperoncino. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy razem z oliwą, czosnkiem i peperoncino. Układamy na talerzu, posypujemy świeżą posiekaną bazylią, posypujemy parmezanem i ewentualnie polewamy delikatnie oliwą truflową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz