Jeśli miałabym stworzyć własną książkę kucharską z przepisami na
bazie oliwy z oliwek, to właśnie to danie znalazło by się w niej w pierwszej
kolejności. Jest bardzo proste w wykonaniu - do jej przygotowania potrzebna jest
znaczna ilość oliwy.
Składniki:
400 g makaronu
spaghetti np. Barilla no 5
4 ząbki
czosnku (to optymalna ilość, ja zawsze dodaję więcej, bo dobrego nigdy
dość)
½ szklanki
oliwy z oliwek
ostra
papryka (ilość wg uznania)
parmezan
sól
świeża
posiekana bazylia lub natka pietruszki
oliwa
truflowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę czosnek i w
plasterki peperoncino. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy razem z oliwą,
czosnkiem i peperoncino. Układamy na talerzu, posypujemy świeżą posiekaną
bazylią, posypujemy parmezanem i ewentualnie polewamy delikatnie oliwą
truflową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz