To dość intrygujący chlebek, placek przypominający ciasto na pizzę,
do przygotowania którego potrzeba wysokiej jakości oliwy. Do ciasta dodaje się
rozmaite składniki, takie jak rozmaryn, oliwki czy pancetta. Przy farszu
obowiązuje również pełna dowolność, nie ważne czy foccacia jest z szynką, z
serem czy tylko polana oliwą – smakuje wybornie.
Foccacia to
danie, które włoscy uczniowie jedzą w szkole na każdej przerwie, donosi Paolo
Cozza w swojej książce „Włoska kuchnia na polskim stole”. „Ja jadłem jedną
sztukę o średnicy 15 cm dziennie, aż do osiemnastego roku życia i nigdy mi się
nie znudziła” - pisze słynny w naszym kraju Włoch. Tylko dla tego placka
chodziłabym do szkoły :-)
Składniki:
ciasto:
450 g
mąki
2 łyżeczki
drożdży w proszku
4 łyżki oliwy
extra virgin
300 ml letniej
wody
szczypta
soli
farsz:
paczka
mrożonego szpinaku
kula sera
mozzarella
5-6 plasterków
szynki
4 łyżki
dryllowanych czarnych oliwek, posiekanych
Trzy ząbki
czosnku
Sól,
pieprz
Mąkę wsypać do
dużej miski, w środek dodać drożdże, oliwę, sól oraz wodę (stopniowo). Wyrabiać
ciasto ręką do momentu, aż się stanie elastyczne. Uformować kulę, przykryć
ściereczką i odstawić na półtorej godziny, aby podwoiło swoją
objętość.
Szpinak
rozmrozić, odcisnąć z niego nadmiar wody. Pokroić w kostkę szynkę i mozzarellę.
Wszystko razem wymieszać, dodać oliwki, wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku
solą i pieprzem.
Blachę z
piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na
okrągły placek. Uformować brzegi wywijając je na wierzch. Wyłożyć farsz. Drugą
część ciasta rozwałkować do wielkości odpowiadającej poprzedniemu plackowi.
Przykryć farsz. Brzegi zwilżyć wodą i skleić. Palcami delikatnie ucisnąć farsz i
posmarować wierzch odrobiną oliwy z oliwek, posypać solą gruboziarnistą. Piec 30
minut. Serwować na ciepło, chociaż na zimno smakuje również rewelacyjnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz