1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów owsianych
180 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
jajko
0,5 szklanki oliwy np. Colonna Cytryna
0,5 szklanki miodu
1 łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
otarta skórka z cytryny
forma do pieczenia muffinek
ew. tabliczka ciemnej czekolady
Wymieszać mąkę z otrębami, solą i proszkiem do pieczenia. Jogurt wymieszać z miodem, oliwą, jajkiem i skórką i wszystko razem połączyć.
Napełnić wysmarowane wcześniej tłuszczem (masłem lub olejem) foremki ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Muffinki w wersji z czekoladą przygotowuje się w ten sposób, że napełnia się formę do połowy, układa jeden kwadracik czekolady i przykrywa drugą częścią ciasta. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
(przepis na 12 sztuk babeczek)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz