niedziela, 17 stycznia 2016

Krewetki w białym winie


„Krewetki to owoce morza. Można je smażyć, gotować, dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, w zalewie, smażone w głębokim tłuszczu, panierowane, krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką, zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetkami, kanapka z krewetkami… I to chyba wszystko". 

Jednak nie – Bubba, przyjaciel Forresta Gumpa z wojska, nie wspomniał słowem o krewetkach duszonych w białym winie.

W Bubba-Gump Shrimp Co., sieci restauracji założonej po sukcesie filmu "Forrest Gump", morskie robaki występują w najróżniejszych postaciach, ale również próżno szukać w menu krewetek właśnie w czosnkowo-winnym sosie. 

500 g krewetek królewskich
4 ząbki czosnku
2 szalotki
filiżanka oliwy extra vergine
50 ml białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
sól morska do smaku
ew. papryczka chilli

Mrożone krewetki rozmrozić, a następnie oczyścić (wyjąć czarną nitkę ciągnącą się wzdłuż tułowia), opłukać i dokładnie osuszyć.

Drobno posiekać natkę pietruszki i szalotkę. Czosnek i chilli pokroić w cienkie pasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć szalotkę i czosnek (i chili jeśli używamy). Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień i wrzucić krewetki. Dodać pomidorki koktajlowe. Wszystko razem przemieszać. Chwilę gotować, na koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić solą morską.

Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, które można moczyć w czosnkowo-winnym sosie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz