środa, 6 marca 2013

Małże w białym winie i pomidorach

muleProste i bardzo smaczne danie „palce lizać” ze słodkawo pachnących małży. Należy pamiętać o tym, żeby przygotować świeże mule w tym samym dniu, w którym zostały kupione. Ważne jest ich dokładne oczyszczenie – wyszorowanie skorup szczotką i usunięcie zwisających z muszli bisiorów. Jeżeli do dania dodamy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu otrzymamy Pepata di cozze (małże w pieprzu).



Składniki:


1 kg świeżych małży

puszka krojonych pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

szklanka białego wina

sól, pieprz

łyżka natki pietruszki

Małże oczyścić pod zimną bieżącą wodą. Na dużej głębokiej patelni podgrzać oliwę, zrumienić cebulę i czosnek, następnie dodać białe wino, a po chwili dodać pomidory. Po kilku minutach wrzucić małże i gotować 5 minut aż się otworzą, poruszając od czasu do czasu naczyniem. Te, które pozostały zamknięte wyrzucić. Doprawić całość solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje ze świeżym białym pieczywem, które doskonale wchłania sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz