Proste i bardzo smaczne danie „palce lizać” ze słodkawo pachnących
małży. Należy pamiętać o tym, żeby przygotować świeże mule w tym samym dniu, w
którym zostały kupione. Ważne jest ich dokładne oczyszczenie – wyszorowanie
skorup szczotką i usunięcie zwisających z muszli bisiorów. Jeżeli do dania
dodamy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu otrzymamy Pepata di cozze
(małże w pieprzu).
Składniki:
1 kg świeżych
małży
puszka
krojonych pomidorów
1
cebula
3 ząbki
czosnku
3 łyżki oliwy
z oliwek
szklanka
białego wina
sól,
pieprz
łyżka natki
pietruszki
Małże oczyścić
pod zimną bieżącą wodą. Na dużej głębokiej patelni podgrzać oliwę, zrumienić
cebulę i czosnek, następnie dodać białe wino, a po chwili dodać pomidory. Po
kilku minutach wrzucić małże i gotować 5 minut aż się otworzą, poruszając od
czasu do czasu naczyniem. Te, które pozostały zamknięte wyrzucić. Doprawić
całość solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje ze
świeżym białym pieczywem, które doskonale wchłania sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz