W kuchni azjatyckiej istnieje bogata kategoria potraw dim sum, czyli
przekąsek zaspakajających niewielki głód. Najczęściej są to pierożki,
krokieciki, szaszłyki, placuszki lub też ryby, owoce morza i warzywa gotowane na
parze albo smażone. W roli lekkiej przekąski świetnie sprawdzają się też owoce w
cieście. Przepis na tradycyjne ciasto (znaleziony w „Przewodniku kulinarnym.
Chiny”) został przeze mnie nieco zmodyfikowany, przede wszystkim tłuszcz
dodawany do ciasta został zastąpiony aromatyczną oliwą - świetnie sprawdza się
tu oliwa imbirowa,
ale też kardamonowa
czy pomarańczowa.
Każda z nich podnosi aromat potrawy i nadaje wykwintny smak.4 banany przekrojone wzdłuż na połówki, a następnie pokrojone na kawałki długości ok. 5 cm
1 filiżanka mąki pszennej
0,5 filiżanki mąki kukurydzianej
0,5 filiżanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
0,5 filiżanki oliwy np. imbirowej, kardamonowej czy pomarańczowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
20 ml octu
gazowana woda mineralna
3 łyżki prażonego sezamu
Miód do polania
Olej lub oliwa do smażenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać mikserem, stopniowo dodawać wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać jajko, ocet, oliwę i wszystko wymieszać. Cząstki bananów zanurzać w cieście. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić ciasto z owocem na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto, następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane miodem i posypane sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz