W kuchni azjatyckiej istnieje bogata kategoria potraw dim sum, czyli
przekąsek zaspakajających niewielki głód. Najczęściej są to pierożki,
krokieciki, szaszłyki, placuszki lub też ryby, owoce morza i warzywa gotowane na
parze albo smażone. W roli lekkiej przekąski świetnie sprawdzają się też owoce w
cieście. Przepis na tradycyjne ciasto (znaleziony w „Przewodniku kulinarnym.
Chiny”) został przeze mnie nieco zmodyfikowany, przede wszystkim tłuszcz
dodawany do ciasta został zastąpiony aromatyczną oliwą - świetnie sprawdza się
tu oliwa imbirowa,
ale też kardamonowa
czy pomarańczowa.
Każda z nich podnosi aromat potrawy i nadaje wykwintny smak.
4 banany
przekrojone wzdłuż na połówki, a następnie pokrojone na kawałki długości ok. 5
cm
1
filiżanka mąki pszennej
0,5 filiżanki mąki
kukurydzianej
0,5 filiżanki mąki
ziemniaczanej
1 jajko
0,5 filiżanki oliwy np.
imbirowej, kardamonowej czy pomarańczowej
0,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
3 łyżki
cukru
20 ml
octu
gazowana woda
mineralna
3 łyżki prażonego
sezamu
Miód do polania
Olej
lub oliwa do smażenia
Mąkę, cukier i
proszek do pieczenia wymieszać mikserem, stopniowo dodawać wodę, aż do uzyskania
konsystencji gęstej śmietany. Dodać jajko, ocet, oliwę i wszystko wymieszać.
Cząstki bananów zanurzać w cieście. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać
tłuszcz. Wrzucić ciasto z owocem na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto,
następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane miodem i posypane
sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz