Bardzo prosta, bardzo szybka przekąska czyli z hiszpańska tapas. To
niewielkie danie podawane jest w barach na Półwyspie Iberyjskim jako dodatek do
wina. Przygotowuje się je z Pimientos de Padron - zielonych papryk z Galicji
(dokładnie z prowincji La Coruna). Ich jedzenie sprawić może pikantną
„niespodziankę”. Otóż wśród papryk o łagodnym smaku zdarzyć się może jeden mały
buntownik, który będzie bardzo ostry.
8-10 papryk –
najlepiej oczywiście hiszpańskich pimientos de Padron
oliwa
gruboziarnista sól
Na patelnię wlać 5 łyżek oliwy, podgrzać, włożyć paprykę i smażyć ok.
5-6 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż skórki się zrumienią.
Przełożyć papryczki do naczynia, w którym będą serwowane, posypać je solą.
Dobrze smakuje
na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz