Orecchiette czyli małe uszka. Robi je się w ten sposób, że z ciasta
na makaron formuje się wałeczki, z wałeczków odcina się kawałki o długości 0,5
cm, a następnie lekko spłaszcza palcem na stolnicy. Potem nawija się je na
czubek kciuka aby nadać im wklęsły kształt.
Paczka
makaronu orecchiette
20 dag
wędzonego łososia
2 czerwone
papryki
3 łyżki
oliwy
2 ząbki
czosnku
¾ szklanki
śmietanki 30 proc.
pieprz
sól
świeża
bazylia
Paprykę upiec
w piekarniku, aż zbrązowieje. Włożyć na 10 minut do plastikowego woreczka, a
potem obrać ze skóry i oczyścić z gniazd nasiennych.
Miąższ papryki
pokroić na kawałki i zmiksować na gładką masę z czosnkiem. Pastę z papryki oraz
pokrojonego łososia włożyć do rondla, wlać śmietanę i gotować do czasu, aż sos
zgęstnieje.
Ugotować
makaron.
Sos doprawić
do smaku solą i pieprzem, wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać poszarpaną
bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz