środa, 6 marca 2013

Orecchiette z wędzonym łososiem

orecchietteOrecchiette czyli małe uszka. Robi je się w ten sposób, że z ciasta na makaron formuje się wałeczki, z wałeczków odcina się kawałki o długości 0,5 cm, a następnie lekko spłaszcza palcem na stolnicy. Potem nawija się je na czubek kciuka aby nadać im wklęsły kształt.





Paczka makaronu orecchiette

20 dag wędzonego łososia

2 czerwone papryki

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

¾ szklanki śmietanki 30 proc.

pieprz

sól

świeża bazylia



Paprykę upiec w piekarniku, aż zbrązowieje. Włożyć na 10 minut do plastikowego woreczka, a potem obrać ze skóry i oczyścić z gniazd nasiennych.



Miąższ papryki pokroić na kawałki i zmiksować na gładką masę z czosnkiem. Pastę z papryki oraz pokrojonego łososia włożyć do rondla, wlać śmietanę i gotować do czasu, aż sos zgęstnieje.



Ugotować makaron.

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać poszarpaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz