Oliwy smakowe mają wiele zastosowań. Można nimi skropić pieczywo,
użyć jako dressingu do sałatek, jako składnik marynaty do mięs. W poniższym
przepisie przyjemnie ostrej oliwy peperoncino używamy jako przyprawy.
Chili con
carne jest bez wątpienia jedną z najbardziej pożywnych, aromatycznych i
smacznych dań na świecie. W sam raz na wspólne spotkanie z przyjaciółmi przy
kieliszku czerwonego wina, które złagodzi ostrość potrawy.
oliwa
peperoncino
500 g
mielonego mięsa wołowego
1 średnia
cebula
1
papryka
mała puszka
kukurydzy
puszka
czerwonej fasoli
puszka
pomidorów
pół kieliszka
czerwonego wytrawnego wina
dwie kostki
gorzkiej czekolady
3 łyżeczki
kminu rzymskiego mielonego
2 ząbki
czosnku
sól,
pieprz
świeża
kolendra
Na oliwie
peperoncino podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Pokroić w kostkę paprykę i
dodać do cebuli. Następnie dodać mięso, co jakiś czas mieszając. Pod koniec
smażenia mięsa dodać wino i czekoladę. Wymieszać i dodać pozostałe składniki:
kukurydzę, fasolę, pomidory. Doprawić kinem, solą i pieprzem. Podawać ze świeżym
pieczywem, np. chlebem kukurydzianym. Posiekana świeża kolendra na wierzchu
dodaje potrawie świeżości. Miłośnikom mocnych doznać można zaserwować dodatkowo
do posypania potrawy swieżą posiekaną papryczkę jalapeño.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz