Błyskawiczne ciasto, bardzo
aromatyczne i lekkie. Z jabłkami, które kojarzą się z jesienią i oliwą
kardamonową, która nadaje egzotyczny, ciepły zapach.
Składniki:
4
jaja
1,5 szklanki
mąki
szklanka
cukru
0,5 szklanki
oliwy kardamonowej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
5 jabłek,
obranych, pokrojonych w cząstki
Jaja utrzeć z
cukrem, dodać oliwę i wszystko razem miksować. Następnie dodać mąkę i
proszek do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę lub
blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem
(preferuję ten drugi sposób). Wylać ciasto, ułożyć jabłka. Piec godzinę w
piekarniku w temperaturze 170 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz