sobota, 9 marca 2013

Ciacho z jabłkami

Błyskawiczne ciasto, bardzo aromatyczne i lekkie. Z jabłkami, które kojarzą się z jesienią i oliwą kardamonową, która nadaje egzotyczny, ciepły zapach.








Składniki:

4 jaja

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru

0,5 szklanki oliwy kardamonowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jabłek, obranych, pokrojonych w cząstki



Jaja utrzeć z cukrem, dodać oliwę i wszystko razem miksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę lub blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem (preferuję ten drugi sposób). Wylać ciasto, ułożyć jabłka. Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 170 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz