Pomysł pochodzi z książki Jamiego Olivera „Moje obiady”, chociaż
receptura uległa drobnym modyfikacjom. Chrupiące nóżki kurczaka z pomidorkami to
jedno z moich ulubionych dań z drobiu na rodzinny posiłek. Lubię podawać je do
stołu prosto z blachy, żeby każdy obsługiwał się sam. Jego przygotowanie nie
zajmuje zbyt dużo czasu, ale wymaga długiego pieczenia.
„Skórka
kurczaka staje się cudownie chrupiąca, a soczyste, delikatne mięso łatwo
odchodzi od kości, podczas gdy pomidory, wolno się piekąc, tworzą wyśmienity
wywar” – pisze słynny kucharz. Warto przekonać się samemu!
5 nóżek
kurczaka
garść
pomidorków koktajlowych podzielonych na połówki
2 dojrzałe
pomidory pokrojone w ósemki
5 ząbków
czosnku
pęczek świeżej
bazylii
kilka czarnych
oliwek
oliwa czosnkowa
ocet
winny
sól
pieprz
Przygotować marynatę dodając sól, pieprz, ocet winny i oliwę czosnkową. Zalać
marynatą nóżki i odstawić przynajmniej na godzinę. Ułożyć nóżki na blaszce do
pieczenia. Wrzucić posiekaną bazylię (listki i łodyżki), pomidory, oliwki i
czosnek. Skropić oliwą czosnkową (doskonale nadaje się do tego oliwa w sprayu). Piec w
temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso
będzie odchodzić od kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz