Na słono, na kwaśno, na słodko
Król
indyjskich owoców i królowa ogrodów połączeni w pachnącym tropikalną przygodą
daniu godnym hinduskiego radży. W tej potrawie występuje jeszcze
jeden niecodzienny duet – drób i oliwa o kwiatowym aromacie. Niebanalnie? Z
pewnością. Ale jakże aromatycznie, kolorowo i – zapewniam -
smakowicie.
Składniki:
podwójna pierś
kurczaka
dojrzałe
mango
pół małej
cebuli pokrojonej
pół łyżeczki
kminku
sok z połówki
limonki
pół łyżeczki
chili w proszku
łyżka
kolendry
oliwa
różana
sól,
pieprz
Kurczaka
podzielić na porcje, zamarynować w oliwie różanej, soli i pieprzu.
Na oliwie
różanej podsmażyć cebulkę, dodać mango i
resztę składników. Dusić 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W
tym samym czasie na patelni grillowej podsmażyć kurczaka. Podawać mięso polane
sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz