Spójrzmy
na hiszpański chłodnik czyli gazpacho. To idealna zupa na upalne popołudnia. Podstawa
to bardzo dojrzałe pachnące pomidory i oczywiście oliwa. Prosta w przygotowaniu,
a proste potrawy często są najlepsze.
ogórek
cebula
mała
cukinia
2
papryki
3ząbki
czosnku
3
łyżki oliwy
łyżka
octu winnego
sól,
pieprz
Obieramy
ogórka, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Pomidory, ogórka, cukinię, papryki
i cebulę pokroić w kostkę i zmiksować. Wycisnąć lub posiekać czosnek, wymieszać ze zmiksowanymi
warzywami, dodać oliwę i doprawić octem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Zupę podawać dobrze schłodzoną.
Oj tak, danie doskonałe na upalne dni :)
OdpowiedzUsuń