Pożywna i aromatyczna zupa dla tych, którzy nie mają czasu na dłuższe
gotowanie. Z powodzeniem, jak większość zup azjatyckich, może zastąpić pełny
posiłek. Obfituje w wyraziste smaki typowe dla kuchni tajskiej: limonki, świeże
zioła, kokos oraz imbir. Imbirowy smak i aromat nadaje potrawom oliwa Colonna Ginger, która
powstaje w wyniki jednoczesnego tłoczenia oliwek i kawałków korzeni
imbiru.
Składniki:
2 piersi
kurczaka
łyżka pasty
curry
puszka mleka
kokosowego
2 łyżki soku
z limonki
1 łyżka
posiekanej kolendry lub natki pietruszki
6 łyżek oliwy
Colonna
Imbir
Sól i pieprz
do smaku
Mięso pokroić
w małą kostkę. Delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy Colonna i wyjąć z rondla.
Pastę wymieszać z oliwą i podgrzać na średnim ogniu. Mieszając dodać mleko
kokosowe, a następnie mięso. Przykryć i dusić przez 15-20 minut. Wsypać
kolendrę, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać sok z limonki i gotować
jeszcze 5 minut.
Aby mięso
miało lepszy smak warto je zamarynować wcześniej w oliwie Colonna i soku z
limonki.
Czy ta zupa jest warta gotowania? Składniki sąd bardzo ubogie jak na zupę tajską. Nigdy nie robiłam i szukam dobrego przepisy. W większości przepisów dodają produkty typu: sos rybny, grzyby, trawę cytrynową, krewetki.
OdpowiedzUsuń