sobota, 9 marca 2013

Tajska zupa z kurczakiem

Pożywna i aromatyczna zupa dla tych, którzy nie mają czasu na dłuższe gotowanie. Z powodzeniem, jak większość zup azjatyckich, może zastąpić pełny posiłek. Obfituje w wyraziste smaki typowe dla kuchni tajskiej: limonki, świeże zioła, kokos oraz imbir. Imbirowy smak i aromat nadaje potrawom oliwa Colonna Ginger, która powstaje w wyniki jednoczesnego tłoczenia oliwek i kawałków korzeni imbiru.




Składniki:


2 piersi kurczaka

łyżka pasty curry

puszka mleka kokosowego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki

6 łyżek oliwy Colonna Imbir

Sól i pieprz do smaku



Mięso pokroić w małą kostkę. Delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy Colonna i wyjąć z rondla. Pastę wymieszać z oliwą i podgrzać na średnim ogniu. Mieszając dodać mleko kokosowe, a następnie mięso. Przykryć i dusić przez 15-20 minut. Wsypać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać sok z limonki i gotować jeszcze 5 minut.



Aby mięso miało lepszy smak warto je zamarynować wcześniej w oliwie Colonna i soku z limonki.

1 komentarz:

  1. Czy ta zupa jest warta gotowania? Składniki sąd bardzo ubogie jak na zupę tajską. Nigdy nie robiłam i szukam dobrego przepisy. W większości przepisów dodają produkty typu: sos rybny, grzyby, trawę cytrynową, krewetki.

    OdpowiedzUsuń