Kanapka z żółtym serem bez ketchupu jest jak pełen talerz spaghetti
bez widelca, jak panna cotta z torebki bez prawdziwej wanilii, jak książka
kucharska bez obrazków, wreszcie jak pełna butelka wina bez korkociągu . No nie
da się i już! Za to z tym domowej roboty smakuje dwa razy lepiej. Nie tylko z
serem, ale też kiełbaską, kęskami drobiowymi a nawet do maczania
chipsów.
1kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 cebula
½ pęczka tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
200 ml octu jabłkowego
75 g brązowego cukru
Po 1 łyżce ziaren pieprzu, gorczycy, kolendry
i ziela angielskiego
1 laska cynamonu
1 goździk
sól
Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Czosnek i
cebulę pokroić w kostkę. Zioła umyć i oberwać listki.
W
dużym garnku rozgrzać oliwę, poddusić czosnek z oliwą i ziołami. Dodać pomidory,
ocet, cukier i przyprawy. Całość lekko posolić i gotować w odkrytym garnku na
niewielkim ogniu ok. 40 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Mus pomidorowy przetrzeć przez sito. Przelać
do garnka i ponownie zagotować. Doprawić solą. Wlać do wyparzonych butelek i
natychmiast zamknąć.
Przepis pochodzi z książki "Pomidory" (MAK
Verlag)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz