środa, 6 marca 2013

Ketchup pomidorowy z tymiankiem

ketchupKanapka z żółtym serem bez ketchupu jest jak pełen talerz spaghetti bez widelca, jak panna cotta z torebki bez prawdziwej wanilii, jak książka kucharska bez obrazków, wreszcie jak pełna butelka wina bez korkociągu . No nie da się i już! Za to z tym domowej roboty smakuje dwa razy lepiej. Nie tylko z serem, ale też kiełbaską, kęskami drobiowymi a nawet do maczania chipsów.






pomidory1kg dojrzałych, mięsistych pomidorów

4 ząbki czosnku

1 cebula

½ pęczka tymianku

1 gałązka rozmarynu

2 łyżki oliwy

1 liść laurowy

200 ml octu jabłkowego

75 g brązowego cukru

Po 1 łyżce ziaren pieprzu, gorczycy, kolendry i ziela angielskiego

1 laska cynamonu

1 goździk

sól



Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Zioła umyć i oberwać listki.

sosW dużym garnku rozgrzać oliwę, poddusić czosnek z oliwą i ziołami. Dodać pomidory, ocet, cukier i przyprawy. Całość lekko posolić i gotować w odkrytym garnku na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Od czasu do czasu zamieszać.



Mus pomidorowy przetrzeć przez sito. Przelać do garnka i ponownie zagotować. Doprawić solą. Wlać do wyparzonych butelek i natychmiast zamknąć.





Przepis pochodzi z książki "Pomidory" (MAK Verlag)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz