Doskonała propozycja jako dodatek do letniego posiłku. Świetnie
pasuje do ryby, o czym przekonaliśmy się pewnego upalnego popołudnia. Jednym ze
składników sałatki jest oliwa smakowa
borowikowa, która czyni potrawę niezwykle aromatyczną i efektowną.
Bazą tej sałatki jest rukola, uwielbiana przez wielu roślina o lekko ostrym
smaku. Ma dużo witamin, białko, wapń, żelazo, fosfor i magnez.
opakowanie
rukoli
10 średniej
wielkości pieczarek
6 suszonych
pomidorów marynowanych w oliwie
5 łyżek
startego parmezanu lub innego twardego sera
3 łyżki pestek
słonecznika
Oliwa smakowa borowikowa
Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną
suchą patelnię do czasu odparowania wody. Po zdjęciu pieczarek na tej samej
patelni prażyć pestki słonecznika aż do uzyskania złotego koloru. Pomidory
odsączyć z zalewy i pokroić w paski. Rukolę umyć, odsączyć, odciąć długie
łodyżki.
Wszystkie
składniki sałatki wymieszać, posypać parmezanem i polać obficie oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz