środa, 6 marca 2013

Makaron zakrapiany whiskey

melonSerca zatopione w miodzie... Czyż nie dobry początek miłej kolacji? Może nie dosłownie w miodzie, ale składnikiem sosu jest melon miodowy, a i śmietana nadaje daniu słodyczy. Smaczku natomiast potrawie dodaje whiskey (albo whisky, jak kto woli – w każdym razi chodzi o trunek, który jest dziełem Europejczyków czy Amerykanów).





makaron np. Cuori naif

50 g masła

filiżanka śmietanki 30 proc.

ćwiartka melona pokrojonego w kostkę

kieliszek whiskey

tarty parmezan



Rozpuścić w rondlu masło, dodać kawałki melona, po minucie wlać śmietanę. Gdy sos zacznie wrzeć, dodać whiskey. Gotować, od czasu do czasu mieszając. Polać ugotowany makaron i posypać parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz