środa, 6 marca 2013

Placki z kabaczka

plackiŚwietny dodatek do innych dań lub przekąska. Można podawać je z kozim serem, świetnie smakują z czosnkowym sosem jogurtowym i wędzonym łososiem. Doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Oryginalnego smaku nadaje im oliwa czosnkowa, na której są smażone.







1 kabaczek starty na tarce o drobnych oczkach

cebula drobno posiekana

2/3 szklanki mąki

jajo

sól, pieprz

suszona bazylia lub zioła prowansalskie

oliwa czosnkowa



placki2Wymieszać starty kabaczek z cebulą, wsypać mąkę, zioła i wbić jajko. Mieszać wszystkie składniki do uzyskania gęstej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem. Spryskać rozgrzaną patelnię oliwą, nakładać ciasto i smażyć do zrumienienia.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz