Masa przygotowywana z mąki kukurydzianej, rzadziej z pszennej,
kasztanowej lub gryczanej, jest tradycyjną ludową potrawą włoską. I świetną
alternatywą dla klasycznego purée z ziemniaków. Mogłoby się wydawać, że potrawa
na bazie mąki będzie delikatna, tymczasem odznacza się zaskakującym smakiem. W
książce Piotra Bikonta „Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko” znalazłam przepis
na polentę z sosem rozmarynowym. Jak podaje autor, to prosty przysmak Żydów z
drugiej strony Karpat, obowiązkowy na święto Sukkot. Polenta w gruncie rzeczy
jest doskonała na każdą okazję. Smakuje wyśmienicie samodzielnie, plastry
polenty można przysmażyć na patelni lub zapiec na grillu lub w piekarniku,
podawać do mięsa lub z dodatkiem parmezanu, mascarpone lub sera
owczego.
Pyszota!
Sos:
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
ząbek czosnku, posiekany
szczypta soli
120 ml oliwy
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut.
Polenta:
250 g mąki kukurydzianej
Szczypta pieprzu
łyżka soli morskiej
łyżka oliwy
W garnku z grubym dnem wlać ¾ litra wody, wsypać sól i doprowadzić do wrzenia. Energicznie bijąc trzepaczką wsypywać mąkę kukurydzianą. Ani na chwilę nie przerywać wrzenia. Zmniejszyć ogień i cały czas gotować mąkę, mieszając przy tym drewnianą łyżką. Gotować do momentu, aż polenta zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie dodać pieprz i oliwę i wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia i kroić w plastry. Podawać polentę polaną sosem rozmarynowym.
Sos:
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
ząbek czosnku, posiekany
szczypta soli
120 ml oliwy
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut.
Polenta:
250 g mąki kukurydzianej
Szczypta pieprzu
łyżka soli morskiej
łyżka oliwy
W garnku z grubym dnem wlać ¾ litra wody, wsypać sól i doprowadzić do wrzenia. Energicznie bijąc trzepaczką wsypywać mąkę kukurydzianą. Ani na chwilę nie przerywać wrzenia. Zmniejszyć ogień i cały czas gotować mąkę, mieszając przy tym drewnianą łyżką. Gotować do momentu, aż polenta zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie dodać pieprz i oliwę i wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia i kroić w plastry. Podawać polentę polaną sosem rozmarynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz