Klasyczna polska przystawka. Mięso wybieramy uważnie, gdyż podajemy
je surowe. Najodpowiedniejsza do tego dania jest polędwica wołowa. Aby tatar był
smaczny, trzeba go dobrze doprawić, nie żałować pieprzu. Potrawa nabierze
jeszcze charakteru i bogatszego smaku, jeśli doda się oliwy Carni Rosse (do
czerwonych mięs). To włoska oliwa z domieszką przypraw - curry, papryki
czerwonej, czosnku, cebuli, czarnego pieprzu i szałwii.
500 g
najwyższej jakości świeżego mięsa wołowego, zmielonego
cebula
surowe
żółtko
3 łyżki oliwy
naturalnej lub smakowej np. Carni
Rosse
łyżka
musztardy
sól, pieprz
Mięso wymieszać z oliwą. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, żółtko,
doprawić solą i pieprzem. Można podawać z korniszonami, grzybkami w occie lub
kaparami. Tatar świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, może być podawany na
kawałkach bagietki.
Najlepszym
kompanem tatara jest oczywiście schłodzona wódka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz