środa, 6 marca 2013

MammaMia

Szukając klucza, który pozwoliłby odkryć tajemnicę i autentyczność Włoch, warto sięgnąć po książkę Cristiny Bottari, w której autorka zgromadziła blisko 150 receptur na tradycyjne dania włoskiej kuchni, zaczerpnięte ze starych zapisków i uzupełniła je o cudowne historie ze swego dzieciństwa, anegdoty lub praktyczne porady nie wyłącznie kulinarne (biały obrus, który ma brzydką uporczywą plamę, warto rozwiesić na świeżym powietrzu – słońce poradzi sobie z zabrudzeniem).
 
Przepisy zostały podzielone w najbardziej klasyczny sposób: przystawki, pierwsze dania, zupy, pizze, dania mięsne, dania rybne, dodatki warzywne, desery i przetwory. Przy niemal każdym daniu – sugestia dotycząca wina. Są tu przepisy na faszerowane oliwki, spaghetti alla carbonara, gnocchi z dyni, cantuccini i likier limoncello.


Zachwyca strona wizualna tej książki. Opracowanie graficzne jest wyjątkowej urody. Piękne fotografie, zarówno potraw, jak i ludzi czy miejsc, nowoczesne i nostalgiczne, twarda oprawa, dobór czcionki, wszystko tutaj harmonizuje ze sobą. „MammaMia” została okrzyknięta w 2010 roku w ramach Gourmand World Najlepszą na Świecie Książką Kucharską poświęconą kuchni włoskiej.


Cristina Bottari MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska” (Publicat)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz