Szukając klucza, który pozwoliłby odkryć tajemnicę i autentyczność
Włoch, warto sięgnąć po książkę Cristiny Bottari, w której autorka zgromadziła
blisko 150 receptur na tradycyjne dania włoskiej kuchni, zaczerpnięte
ze
starych zapisków i uzupełniła je o cudowne historie ze swego dzieciństwa,
anegdoty lub praktyczne porady nie wyłącznie kulinarne (biały obrus, który ma
brzydką uporczywą plamę, warto rozwiesić na świeżym powietrzu – słońce poradzi
sobie z zabrudzeniem).
Przepisy
zostały podzielone w najbardziej klasyczny sposób: przystawki, pierwsze dania,
zupy, pizze, dania mięsne, dania rybne, dodatki warzywne, desery i przetwory.
Przy niemal każdym daniu – sugestia dotycząca wina. Są tu przepisy na
faszerowane oliwki, spaghetti alla carbonara, gnocchi z dyni, cantuccini i
likier limoncello.
Zachwyca strona wizualna tej
książki. Opracowanie graficzne jest wyjątkowej urody. Piękne fotografie, zarówno
potraw, jak i ludzi czy miejsc, nowoczesne i nostalgiczne, twarda oprawa, dobór
czcionki, wszystko tutaj harmonizuje ze sobą. „MammaMia” została okrzyknięta w 2010 roku w
ramach Gourmand World Najlepszą na Świecie Książką Kucharską poświęconą kuchni
włoskiej.
Cristina
Bottari „MammaMia. Prawdziwa kuchnia
włoska”
(Publicat)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz