Kolorowy makaron z pszenicy durum z Apulli w oryginalnym kształcie, wytwarzany tradycyjną metodą. Bez konserwantów, zawierający wyłącznie barwniki naturalne - sok z buraka, kurkumę, szpinak. Można go wykorzystywać na różne sposoby, na przykład nafaszerować pysznościami i zapiec.
opakowanie makaronu sombrerini
200 g szynki gotowanej, pokrojonej w drobną kostkę
mozzarella pokrojona w kostkę
3 jaja
parmezan starty
oliwa
sól, pieprz
sos beszamelowy
sos pomidorowy
cebula
bazylia
Makaron gotować przez 2 minuty. W misce wymieszać sos beszamelowy, ser, szynkę i mozzarellę pokrojone w kostkę oraz roztrzepane jaja. Farszem wypełnić kapelusze.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego, uprzednio przygotowanego z oliwą, podsmażoną cebulą i bazylią, doprawionego solą i pieprzem. Ułożyć kapelusze. Polać pozostałym sosem. Piec 20 minut w temp. 200 st. C.
Przepięknie wygląda ten makaron :) Bardzo podoba mi się to danie :D
OdpowiedzUsuń