środa, 6 marca 2013

Sombrerini



Kolorowy makaron z pszenicy durum z Apulli w oryginalnym kształcie, wytwarzany tradycyjną metodą. Bez konserwantów, zawierający wyłącznie barwniki naturalne - sok z buraka, kurkumę, szpinak. Można go wykorzystywać na różne sposoby, na przykład nafaszerować pysznościami i zapiec.





opakowanie makaronu sombrerini

200 g szynki gotowanej, pokrojonej w drobną kostkę

mozzarella pokrojona w kostkę

3 jaja

parmezan starty

oliwa

sól, pieprz

sos beszamelowy

sos pomidorowy

cebula

bazylia



Makaron gotować przez 2 minuty. W misce wymieszać sos beszamelowy, ser, szynkę i mozzarellę pokrojone w kostkę oraz roztrzepane jaja. Farszem wypełnić kapelusze.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego, uprzednio przygotowanego z oliwą, podsmażoną cebulą i bazylią, doprawionego solą i pieprzem. Ułożyć kapelusze. Polać pozostałym sosem. Piec 20 minut w temp. 200 st. C.







1 komentarz:

  1. Przepięknie wygląda ten makaron :) Bardzo podoba mi się to danie :D

    OdpowiedzUsuń