Oto przykład kurczaka cudownego w swej prostocie, którego jakość jest
całkowicie uzależniona od doskonałości składników.
Przepis pochodzi z
książki „Kuchnie świata” (G+J) z rozdziału dotyczącego oczywiście kuchni
włoskiej. Tom zawiera 150 przepisów z kilkunastu krajów świata, od Francji,
Hiszpanii i Włoch, po Indie, Chiny i Meksyk.
Przy wyborze książek kulinarnych kieruję się wieloma elementami – po pierwsze
oczywiście przepisy, nie bez znaczenia są też format, papier i oczywiście
fotografie - najlepiej takie, które natychmiast zachwycą, zachęcą, wywołują
apetyt. „Kuchnie świata” wszystkie te pozytywne cechy łączy. Polecam!
Składniki:
1 kurczak
podzielony na 8 porcji
1 szklanka
chianti lub innego wytrawnego wina
¼ szklanki (60
ml) octu balsamicznego
2 łyżki
oliwy
2 ząbki
czosnku
1 gałązka
świeżego rozmarynu
Sól,
pieprz
Kawałki kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i
pieprzem. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kurczaka i czosnek, smażyć z
obu stron ok. 20 minut, odwracając w miarę potrzeby, aż mięso dobrze się
zarumieni.
Wybrać nadmiar
tłuszczu, włożyć gałązkę rozmarynu, wlać wino i ocet, zagotować. Zmniejszyć
ogień do średniego, przykryć i gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu
odwracając kawałki kurczaka, aż mięso dobrze się udusi. Kurczaka przełożyć na
ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w cieple.
Ogień
zwiększyć do dużego, zagotować płyn na patelni. Gotować, aż częściowo odparuje i
zgęstnieje, tworząc aromatyczny sos. Usunąć czosnek i rozmaryn. Doprawić solą i
pieprzem. Kawałki kurczaka polać sosem i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz