jedno żółtko
łyżka musztardy
pół szklanki oliwy
sól, pieprz
sok z 1/4 cytryny
Krok pierwszy – na godzinę przez planowanym przygotowaniem majonezu przygotuj wszystkie składniki. Ważne jest, aby w momencie przygotowywania majonezu miały one jednakową temperaturę. Wyjmij też wysokie naczynie i mikser.
Krok drugi – do naczynia wbij żółtko, dodaj musztardę,
odrobinę soli i pieprzu oraz soku z cytryny. Oliwę warto mieć pod ręką pod
ręką. Za pomocą miksera wymieszaj wszystkie składniki, a następnie bardzo
powili wlewaj oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsta i gładka
emulsja.
Krok trzeci – spróbuj czy ci smakuje i ew. dopraw solą,
pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż
majonez do słoika lub zamykanego pojemnika. Można go przechowywać w
lodówce do tygodnia.
Do majonezu można też dodać łyżeczkę mieszanki curry lub
posiekane zioła albo fileciki anchois. Można też zastąpić naturalną oliwę oliwą szałwiową lub rozmarynową
Domowy majonez ma wyjątkowy smak :)
OdpowiedzUsuń