sobota, 9 marca 2013

Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami

Doskonała propozycja jako dodatek do letniego posiłku. Świetnie pasuje do ryby, o czym przekonaliśmy się pewnego upalnego popołudnia. Jednym ze składników sałatki jest oliwa smakowa borowikowa, która czyni potrawę niezwykle aromatyczną i efektowną. Bazą tej sałatki jest rukola, uwielbiana przez wielu roślina o lekko ostrym smaku. Ma dużo witamin, białko, wapń, żelazo, fosfor i magnez.



opakowanie rukoli

10 średniej wielkości pieczarek

6 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie

5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera

3 łyżki pestek słonecznika

Oliwa smakowa borowikowa



Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię do czasu odparowania wody. Po zdjęciu pieczarek na tej samej patelni prażyć pestki słonecznika aż do uzyskania złotego koloru. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski. Rukolę umyć, odsączyć, odciąć długie łodyżki.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać parmezanem i polać obficie oliwą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz