środa, 6 marca 2013

zupa dyniowa


zupaSezon na dynię w pełni, czemuż więc nie wpuścić do kuchni trochę słońca i nie przyrządzić z niej znakomitych potraw – na przykład kremowej zupy? Dynia to źródło zdrowia i młodości, podobno im bardziej intensywny jej kolor, tym więcej posiada witamin. Warto, aby ten pomarańczowy i krągły symbol jesieni zagościł czasem na naszych stołach.




średniej wielkości dynia
oliwa
cebula
tymianek
szklanka bulionu
mleko
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Obrać dynię, pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać oliwą, posypać suszonym tymiankiem i podpiec 40 minut w 180 st. C. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, wymieszać z dynią, podlać bulionem i podgotować. Zmiksować wszystko. Dodawać mleko do uzyskania pożądanej konsystencji i jeszcze podgotować. Dodać czosnek, doprawić gałką, solą i pieprzem.
Przed podaniem można posypać uprażonymi pestkami dyni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz