środa, 6 marca 2013

Chili con carne

chiliOliwy smakowe mają wiele zastosowań. Można nimi skropić pieczywo, użyć jako dressingu do sałatek, jako składnik marynaty do mięs. W poniższym przepisie przyjemnie ostrej oliwy peperoncino używamy jako przyprawy.

Chili con carne jest bez wątpienia jedną z najbardziej pożywnych, aromatycznych i smacznych dań na świecie. W sam raz na wspólne spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku czerwonego wina, które złagodzi ostrość potrawy.



oliwa peperoncino

500 g mielonego mięsa wołowego

1 średnia cebula

1 papryka

mała puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

puszka pomidorów

pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina

dwie kostki gorzkiej czekolady

3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

świeża kolendra



Na oliwie peperoncino podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia mięsa dodać wino i czekoladę. Wymieszać i dodać pozostałe składniki: kukurydzę, fasolę, pomidory. Doprawić kinem, solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem, np. chlebem kukurydzianym. Posiekana świeża kolendra na wierzchu dodaje potrawie świeżości. Miłośnikom mocnych doznać można zaserwować dodatkowo do posypania potrawy swieżą posiekaną papryczkę jalapeño.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz