
Chili con carne jest bez wątpienia jedną z najbardziej pożywnych, aromatycznych i smacznych dań na świecie. W sam raz na wspólne spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku czerwonego wina, które złagodzi ostrość potrawy.
oliwa peperoncino
500 g mielonego mięsa wołowego
1 średnia cebula
1 papryka
mała puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
dwie kostki gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeża kolendra
Na oliwie peperoncino podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia mięsa dodać wino i czekoladę. Wymieszać i dodać pozostałe składniki: kukurydzę, fasolę, pomidory. Doprawić kinem, solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem, np. chlebem kukurydzianym. Posiekana świeża kolendra na wierzchu dodaje potrawie świeżości. Miłośnikom mocnych doznać można zaserwować dodatkowo do posypania potrawy swieżą posiekaną papryczkę jalapeño.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz