środa, 6 marca 2013

Jagodzianki

Ciepła, po brzegi wypełniona jagodami bułeczka prosto z pieca - tego wrażenia nie da się doświadczyć nigdzie indziej, jak tylko w domowej kuchni. Gdy mieszkanie powoli wypełni się aromatem drożdżowego ciasta, a na stół wjadą rumiane kule poplamione jagodowym sokiem, uwalniają się wszystkie zmysły.

Szczęścia dopełni kubek mleka, kieliszek malagi lub porto.






1 kg mąki
kostka masła
4 łyżki oliwy (naturalnej lub pomarańczowej/cytrynowej)
4 żółtka
2 jaja
1,5 szklanki cukru
szklanka mleka
10 dag drożdży
0,5 kg jagód

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, jaja, żółtka z cukrem. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Rozpuścić masło, dodać do ciasta, wymieszać z oliwą i ponownie zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.

Jagody wymieszać z cukrem. Ciasto uformować w wałek o średnicy 4cm, pokroić w kawałki 2 cm. Kawałek ciasta rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę jagód i uformować w małą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem, posmarować na wierzchu żółtkiem i piec do zrumienienia w temp. 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz