niedziela, 24 marca 2013

Zielenina do obiadu

 
Burak liściasty

Na BioBazarze organizowanym co sobota przy ul. Żelaznej w Warszawie w starej fabryce Norblina można zaopatrzyć się w świeże ekologiczne warzywa i owoce oraz inne produkty, jak mleko, sery czy pieczywo. To taki większy bazarek w dość oryginalnym miejscu, tyle że zafiksowany na ekologię, co oznacza, że powinny tam być sprzedawane wyłącznie produkty organiczne z certyfikatami rolnictwa ekologicznego. Znacznie częściej odwiedzam zwykłe bazarki, ale od czasu do czasu lubię zajrzeć tam w poszukiwaniu bionowinek, ciekawostek i rzadko spotykanych produktów w dobrej jakości. Ostatnia wizyta zakończyła się zakupem oryginalnej greckiej fety z koziego mleka i dość rzadkiego u nas buraka liściowego.

To zielone warzywo znad Morza Śródziemnego, znane jest też jako boćwina, mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy. We Włoszech zwie się bietola, w Hiszpanii acelga, w Chorwacji blitva.

Buraka liściastego serwuje się jako przystawkę do innych potraw, jako dodatek do mięs i ryb. Przygotowanie jest banalnie proste:



Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, wrzucamy umyte i pokrojone liście i smażymy ok. minuty. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy liście do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.

W mojej ulubionej chorwackiej wersji dodaje się jeszcze pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz