sobota, 9 marca 2013

Sos pomidorowy

Koniec lata to najlepsza pora na zabawę z pomidorami. Można ten sezon spędzać tak, jak robią to Hiszpanie – urządzając fiestę pod nazwę „Tomatina”. W tegorocznej wojnie na pomidory wzięło udział 45 tys. uczestników, którzy obrzucili się 120 tonami pomidorowej amunicji. Można też inaczej wykorzystać sezon, w którym pomidory są wreszcie takie słodkie i pachnące – przygotowując przetwory. Ich wyborny smak i piękny aromat w pełni docenimy zimą.







 

Składniki:

2 kg pomidorów

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

pęczek bazylii

1 łyżka płaska soli

pieprz

oliwa czosnkowa



Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Pokroić też w kostkę cebule. Spryskać patelnię lub dno garnka oliwą, podsmażyć cebulę, dodać pomidory. Dusić warzywa na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Jeśli pomidory nie puszczą soku, dodać 100 ml wody i dalej gotować. Przetrzeć przez sitko. Następnie dodać siekany czosnek i bazylię, przyprawić i dusić jeszcze 15 minut. Przelać sos do słoików. Zakręcić je i pasteryzować 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz