Wielkanocny włoski przysmak – ciasto w smaku przypominające słynną babkę drożdżową panettone, ale bez rodzynek (za to ze skórką pomarańczową), w kształcie gołębicy, z migdałowym lukrem.
Według legendy po raz pierwszy upiekli je kucharze na dworze założyciela królestwa Longobardów w Italli, Alboina, który ogłosił, że na Wielkanoc w 572 roku zostanie przyrządzony nowy przysmak wielkanocny w kształcie gołębicy, symbolu pokoju, ale też odrodzenia i miłości. W taki sposób miało powstać to ciasto.
Według innej opowieści, to włoski producent ciast Angelo Motta w pierwszej połowie XX wieku wpadł na pomysł wielkanocnego wypieku la Colomba z bezowo-migdałowym wierzchem, z całymi migdałami i granulowanym cukrem. Oczywiście w kształcie gołębicy.
We Włoszech można zaopatrzyć się w specjalne foremki w odpowiednim kształcie, dostępne są też w Polsce w wybranych sklepach internetowych. Można też foremkę przygotować samemu, wykorzystując aluminiową blaszkę.
Moja wersja ciasta – oczywiście z oliwą
Na przygotowanie Colomby trzeba sobie zarezerwować sporo czasu. Ale naprawdę warto.
paczka drożdży instant (ok. 8 g) lub 25g świeżych drożdży
150 ml oliwy – najlepiej sprawdzi się tu oliwa pomarańczowa
600 g mąki
150 g brązowego cukru
4 jaja
szczypta soli
laska wanilii
skórka starta z jednej pomarańczy
Składniki na lukier:
100 gr zmielonych migdałów
50 gr cukru pudru
50 g cukru ziarnistego –do posypania
2 jajka
W misce rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać 120 g mąki i szczyptę cukru, delikatnie mieszać, aby nie było grudek. Umieścić miskę przykrytą czystą ściereczką w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów, na godzinę lub dłużej, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki.
W kolejnym etapie dodajemy 200 g mąki, połowę oliwy i szczyptę soli. Wyrobić ciasto rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne, a następnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy jaja, pozostałą oliwę, 280 g mąki, brązowy cukier razem z wanilią i skórką pomarańczową. Wyrobić ciasto dopóki nie stanie się elastyczne i miękkie (w razie czego można podsypać mąką), umieścić go w natłuszczonej blaszce i odstawić po raz trzeci do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować lukier. Zmielić migdały (80g) do konsystencji mąki, połączyć z cukrem waniliowym i jajkami.
Polać ciasto lukrem, posypać cukrem granulowanym i pozostałymi całymi migdałami.
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200˚C, a po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec przez kolejne 30 minut. Przykryć ciasto papierem do pieczenia w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piec w temp. 180 st. C. przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz