Ten domowy smakuje najlepiej. Z dodatkiem oliwy pomarańczowej jest aksamitny i cudownie pachnie. Czekolada i pomarańcza to duet idealny, zwłaszcza na zimową porę.
Wbrew pozorom domowy budyń nie wymaga wiele więcej czasu i energii, niż ten sklepowy, a unikamy niepotrzebnej chemii. Jeśli unikacie laktozy, zamieńcie zwykłe mleko na mleko migdałowe. Zwykle w przepisach na budyń dodaje się masło. Masła nie używam od dawna, wolę oliwę, oliwa smakowa - z naturalnych składników - sprawdza się do wszystkiego. Sami spróbujcie!
700 ml mleka
80 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
3 łyżki oliwy pomarańczowej Colonna
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek xylitolu lub stewii /ew. cukru
Odlać ¾ szklanki mleka. Dodać mąkę ziemniaczaną i xylitol. Wszystko
razem wymieszać.
Czekoladę drobno posiekać.
Pozostałe mleko wlać do rondla, dobrze podgrzać. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać rózgą, aż
się rozpuści. Następnie dodać kakao i kontynuować mieszanie, aby nie powstały
grudki. Do gotującego się mleka z czekoladą i kakao wlewać powoli zawartość
szklanki i mieszać energicznie, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdjąć z palnika,
dodać oliwę, zamieszać i przełożyć do miseczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz