niedziela, 18 grudnia 2016

Domowy budyń czekoladowy z pomarańczową nutą


Ten domowy smakuje najlepiej. Z dodatkiem oliwy pomarańczowej jest aksamitny i cudownie pachnie.  Czekolada i pomarańcza to duet idealny, zwłaszcza na zimową porę.

Wbrew pozorom domowy budyń nie wymaga wiele więcej czasu i energii, niż ten sklepowy, a unikamy niepotrzebnej chemii. Jeśli unikacie laktozy, zamieńcie zwykłe mleko na mleko migdałowe. Zwykle w przepisach na budyń dodaje się masło. Masła nie używam od dawna, wolę oliwę, oliwa smakowa - z naturalnych składników - sprawdza się do wszystkiego. Sami spróbujcie!




700 ml mleka
80 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek xylitolu lub stewii /ew. cukru

Odlać ¾ szklanki mleka. Dodać mąkę ziemniaczaną i xylitol. Wszystko razem wymieszać.

Czekoladę drobno posiekać.

Pozostałe mleko wlać do rondla, dobrze podgrzać.  Dodać posiekaną czekoladę i mieszać rózgą, aż się rozpuści. Następnie dodać kakao i kontynuować mieszanie, aby nie powstały grudki. Do gotującego się mleka z czekoladą i kakao wlewać powoli zawartość szklanki i mieszać energicznie, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdjąć z palnika, dodać oliwę, zamieszać i przełożyć do miseczek. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz