sobota, 9 marca 2013

Polędwiczki z pesto i z mozzarellą

Baaardzo pyszne. To soczyste mięso skryte pod serową pierzynką doskonale zaspokoi mały głód, jak i wilczy apetyt. Zapach pomidorów, zdecydowany smak oliwy i oliwek oraz silny smak ziół, wzbogacony rozpływającym się serem to coś, co zachwyci każdego smakosza.










2 polędwiczki wieprzowe
2 kule mozzarelli
2 pomidory
kilka łyżeczek pesto
garść czarnych oliwek
oliwa
suszone zioła
sól, pieprz





Polędwiczki umyć. Nasmarować mieszanką składającą się z oliwy czosnkowej, soli, pieprzu i suszonych ziół. Odstawić na pół godziny. Zrumienić na patelni. Pokroić w poprzek na kawałki o grubości 2 cm. Przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i ułożyć pionowo. Pomidora (najlepiej bez skórki) i mozzarellę pokroić w plasterki. Na każdy kawałek mięsa położyć plasterek pomidora, posmarować go pesto i przykryć plasterkiem mozzarelli. Ozdobić oliwką przekrojoną na pół i zapiekać 20-25 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz