sobota, 9 marca 2013

Focacia ze szpinakiem

To dość intrygujący chlebek, placek przypominający ciasto na pizzę, do przygotowania którego potrzeba wysokiej jakości oliwy. Do ciasta dodaje się rozmaite składniki, takie jak rozmaryn, oliwki czy pancetta. Przy farszu obowiązuje również pełna dowolność, nie ważne czy foccacia jest z szynką, z serem czy tylko polana oliwą – smakuje wybornie.

Foccacia to danie, które włoscy uczniowie jedzą w szkole na każdej przerwie, donosi Paolo Cozza w swojej książce „Włoska kuchnia na polskim stole”. „Ja jadłem jedną sztukę o średnicy 15 cm dziennie, aż do osiemnastego roku życia i nigdy mi się nie znudziła” - pisze słynny w naszym kraju Włoch. Tylko dla tego placka chodziłabym do szkoły :-)

Składniki:

ciasto:

450 g mąki

2 łyżeczki drożdży w proszku

4 łyżki oliwy extra virgin

300 ml letniej wody

szczypta soli



farsz:

paczka mrożonego szpinaku

kula sera mozzarella

5-6 plasterków szynki

4 łyżki dryllowanych czarnych oliwek, posiekanych

Trzy ząbki czosnku

Sól, pieprz



Mąkę wsypać do dużej miski, w środek dodać drożdże, oliwę, sól oraz wodę (stopniowo). Wyrabiać ciasto ręką do momentu, aż się stanie elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny, aby podwoiło swoją objętość.



Szpinak rozmrozić, odcisnąć z niego nadmiar wody. Pokroić w kostkę szynkę i mozzarellę. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwki, wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Blachę z piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na okrągły placek. Uformować brzegi wywijając je na wierzch. Wyłożyć farsz. Drugą część ciasta rozwałkować do wielkości odpowiadającej poprzedniemu plackowi. Przykryć farsz. Brzegi zwilżyć wodą i skleić. Palcami delikatnie ucisnąć farsz i posmarować wierzch odrobiną oliwy z oliwek, posypać solą gruboziarnistą. Piec 30 minut. Serwować na ciepło, chociaż na zimno smakuje również rewelacyjnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz