środa, 6 marca 2013

Krocche czyli ziemniaczane krokiety

… w towarzystwie zrazów



krozKrokiety i zrazy. Co je łączy? Niewątpliwie kształt. Są też kruche i miękkie. Ich zrobienie wymaga czasu, lecz za cierpliwość odwdzięczają się wyjątkowym smakiem. Aby je przygotować, warto mieć pod ręką oliwę.










Knocche - krokiety zieminiaczane z Kampanii



6 średniej wielkości ziemniaków (porcja na 8 krokietów)

2 żółtka

50 g parmezanu startego

szczypta gałki muszkatołowej

oliwa

bułka tarta

sól



krokZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i rozgnieść. Do miski wbić żółtka, wymieszać z parmezanem, gałką muszkatołową. Dodać do ugniecionych ziemniaków i wymieszać. Ziemniaczaną masę uformować w wałeczki. Obtoczyć w bułce tartej (można także w roztrzepanym jajku i bułce) i smażyć w dużej ilości oliwy.







Zrazy zawijane



zrazyok. 1 kg mięsa wołowego bez kości

ogórek konserwowy

papryka

kilka plasterków wędzonego boczku

musztarda

marchew

cebula

dwa ząbki czosnku

liść laurowy

filiżanka bulionu

kieliszek czerwonego wina

rozmaryn

oliwa do mięs



Mięso roztłuc. Paprykę z ogórkiem pokroić w paski. Każdy płat mięsa posmarować musztardą, a następnie położyć plaster boczku i warzywa. Zawinąć do środka brzegi mięsa i zwinąć w rulon. Spiąć 2 wykałaczkami albo związać nitką. Podsmażyć zrazy na oliwie do mięs.

zrazPrzełożyć zrazy do innego garnka, a na patelni podsmażyć cebulę i dodać ją do zrazów. Mięso podlać bulionem. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, liść laurowy, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Po 20 minutach dodać czosnek i podlać mięso winem. Dusić do miękkości przez co najmniej 50 minut co jakiś czas obracając zrazy.











zrazy

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz