niedziela, 10 marca 2013

Tajemnice śródziemnomorskiego złota

 
Podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, „płynne złoto” - jak określał oliwę Homer. Trzeba do niej dorosnąć, rozsmakować się. Na szczęście coraz więcej Polaków zaczyna doceniać jej walory smakowicie i zdrowotne, potrafi wybrać tę najlepszą i umiejętnie wykorzytać ją w kuchni. A możliwości potraw z oliwą jest bardzo dużo, można nią spokojnie zastąpić każdy tłuszcz (jak smalec czy masło) i to z wielką korzyścią dla zdrowia.

 
Niedawno na rynku wydawniczym ukazało się cacuszko - niewielkiego formatu pigułka na temat oliwy, zapakowana gustownie w puszkę, przypominającą tę na oliwę.

Książeczka Carli Bardi pt. "Oliwa" nęci, wodzi na pokuszenie, zachwyca swą urodą. Początkowe strony zawierają absolutnie najważniesze informacje na temat historii, uprawy drzew oliwnych, tłoczenia oliwek, zalet oliwy itd. Przeważającą część książki stanowią receptury na najrozmaitsze potrawy, do przygotowania których wykorzystuje się oliwę, w tym foccacia, pieczeń jagnięca, sałatka z truskawkami i fenkułem, karnawałowe ciasto czy rumowe babeczki. Duży nacisk położono na fantastyczny wygląd potraw, doskonałej jakości zdjęcia. Warto podkreślić dbałość o stronę edytorską. Książka jest bardzo praktyczna, autorka podaje przepisy na nieskomplikowane, nie dość że szybkie w przygotowaniu, to jeszcze wyszukane i imponujące dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz