sobota, 9 marca 2013

Nóżki Jamiego

Pomysł pochodzi z książki Jamiego Olivera „Moje obiady”, chociaż receptura uległa drobnym modyfikacjom. Chrupiące nóżki kurczaka z pomidorkami to jedno z moich ulubionych dań z drobiu na rodzinny posiłek. Lubię podawać je do stołu prosto z blachy, żeby każdy obsługiwał się sam. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, ale wymaga długiego pieczenia.

„Skórka kurczaka staje się cudownie chrupiąca, a soczyste, delikatne mięso łatwo odchodzi od kości, podczas gdy pomidory, wolno się piekąc, tworzą wyśmienity wywar” – pisze słynny kucharz. Warto przekonać się samemu!





5 nóżek kurczaka

garść pomidorków koktajlowych podzielonych na połówki

2 dojrzałe pomidory pokrojone w ósemki

5 ząbków czosnku

pęczek świeżej bazylii

kilka czarnych oliwek

oliwa czosnkowa

ocet winny

sól

pieprz



Przygotować marynatę dodając sól, pieprz, ocet winny i oliwę czosnkową. Zalać marynatą nóżki i odstawić przynajmniej na godzinę. Ułożyć nóżki na blaszce do pieczenia. Wrzucić posiekaną bazylię (listki i łodyżki), pomidory, oliwki i czosnek. Skropić oliwą czosnkową (doskonale nadaje się do tego oliwa w sprayu). Piec w temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso będzie odchodzić od kości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz