
„Skórka kurczaka staje się cudownie chrupiąca, a soczyste, delikatne mięso łatwo odchodzi od kości, podczas gdy pomidory, wolno się piekąc, tworzą wyśmienity wywar” – pisze słynny kucharz. Warto przekonać się samemu!
5 nóżek kurczaka
garść pomidorków koktajlowych podzielonych na połówki
2 dojrzałe pomidory pokrojone w ósemki
5 ząbków czosnku
pęczek świeżej bazylii
kilka czarnych oliwek
oliwa czosnkowa
ocet winny
sól
pieprz
Przygotować marynatę dodając sól, pieprz, ocet winny i oliwę czosnkową. Zalać marynatą nóżki i odstawić przynajmniej na godzinę. Ułożyć nóżki na blaszce do pieczenia. Wrzucić posiekaną bazylię (listki i łodyżki), pomidory, oliwki i czosnek. Skropić oliwą czosnkową (doskonale nadaje się do tego oliwa w sprayu). Piec w temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso będzie odchodzić od kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz