sobota, 9 marca 2013

Tatar

Klasyczna polska przystawka. Mięso wybieramy uważnie, gdyż podajemy je surowe. Najodpowiedniejsza do tego dania jest polędwica wołowa. Aby tatar był smaczny, trzeba go dobrze doprawić, nie żałować pieprzu. Potrawa nabierze jeszcze charakteru i bogatszego smaku, jeśli doda się oliwy Carni Rosse (do czerwonych mięs). To włoska oliwa z domieszką przypraw - curry, papryki czerwonej, czosnku, cebuli, czarnego pieprzu i szałwii.



500 g najwyższej jakości świeżego mięsa wołowego, zmielonego
cebula

surowe żółtko

3 łyżki oliwy naturalnej lub smakowej np. Carni Rosse

łyżka musztardy
sól, pieprz



Mięso wymieszać z oliwą. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, żółtko, doprawić solą i pieprzem. Można podawać z korniszonami, grzybkami w occie lub kaparami. Tatar świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, może być podawany na kawałkach bagietki.

Najlepszym kompanem tatara jest oczywiście schłodzona wódka.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz