sobota, 9 marca 2013

Cytrynowe muffinki


Idealny deser na lato, ale też i na wiosnę czy jesień. Doskonale smakują na ciepło, a i na zimno są wyborne. Można je podawać na śniadanie, jako szybką kolację, wytworne przyjęcie i przekąskę w pracy. Można je robić na słodko, na słono, z rozmaitymi dodatkami, jak się chce! A do tego te pyszne babeczki-bułeczki są arcyproste w wykonaniu.



















1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki otrębów owsianych

180 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie)

jajko

0,5 szklanki oliwy np. Colonna Cytryna

0,5 szklanki miodu

1 łyżka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

otarta skórka z cytryny

forma do pieczenia muffinek

ew. tabliczka ciemnej czekolady



Wymieszać mąkę z otrębami, solą i proszkiem do pieczenia. Jogurt wymieszać z miodem, oliwą, jajkiem i skórką i wszystko razem połączyć.



Napełnić wysmarowane wcześniej tłuszczem (masłem lub olejem) foremki ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 minut.

Muffinki w wersji z czekoladą przygotowuje się w ten sposób, że napełnia się formę do połowy, układa jeden kwadracik czekolady i przykrywa drugą częścią ciasta. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.



(przepis na 12 sztuk babeczek)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz