sobota, 9 marca 2013

Kurczak duszony z octem balsamicznym

Oto przykład kurczaka cudownego w swej prostocie, którego jakość jest całkowicie uzależniona od doskonałości składników.



Przepis pochodzi z książki „Kuchnie świata” (G+J) z rozdziału dotyczącego oczywiście kuchni włoskiej. Tom zawiera 150 przepisów z kilkunastu krajów świata, od Francji, Hiszpanii i Włoch, po Indie, Chiny i Meksyk.





Przy wyborze książek kulinarnych kieruję się wieloma elementami – po pierwsze oczywiście przepisy, nie bez znaczenia są też format, papier i oczywiście fotografie - najlepiej takie, które natychmiast zachwycą, zachęcą, wywołują apetyt. „Kuchnie świata” wszystkie te pozytywne cechy łączy. Polecam!






 



Składniki:

1 kurczak podzielony na 8 porcji

1 szklanka chianti lub innego wytrawnego wina

¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 gałązka świeżego rozmarynu

Sól, pieprz



Kawałki kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kurczaka i czosnek, smażyć z obu stron ok. 20 minut, odwracając w miarę potrzeby, aż mięso dobrze się zarumieni.

Wybrać nadmiar tłuszczu, włożyć gałązkę rozmarynu, wlać wino i ocet, zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu odwracając kawałki kurczaka, aż mięso dobrze się udusi. Kurczaka przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w cieple.



Ogień zwiększyć do dużego, zagotować płyn na patelni. Gotować, aż częściowo odparuje i zgęstnieje, tworząc aromatyczny sos. Usunąć czosnek i rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem. Kawałki kurczaka polać sosem i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz