czwartek, 22 stycznia 2015

Oliwa? W koktajlu?


W ciągu ostatnich lat bardzo popularne, także w Polsce, stały się rozmaite koktajle - alkoholowe, owocowe lub warzywne. A oliwa, jako ważny artykuł w kuchni, ma szerokie zastosowanie, do przyprawiania, szybkiego smażenia, gotowania, pieczenia, czemu więc nie do mieszania ze wstrząsaniem?

Dodanie oliwy do koktajli warzywnych i owocowych ułatwia przyswajanie witamin. Łatwo komponuje się też np. z wódką i ginem, podobno dobrze smakuje połączenie oliwy i aromatyzowanych wódek gorzkich. Spróbuj dodać oliwy do koktajlu i wynieś ten prosty napój na nowy poziom.

Efektowny koktajl można łatwo wyczarować samemu, tworząc ciekawe mikstury na bazie oliwy, a - jak informuje serwis Oliveoiltimes.com - amerykańskie restauracje i bary dosłownie zwariowały na punkcie oliwnych koktajli. 


(fot. Marvel Bar)

Dla przykładu śródziemnomorska restauracja Fig&Olive (Nowy Jork, Chicago i Los Angeles) szczyci się napojem (nazwanym zresztą tak jak restauracja - Fig&Olive),  który jest połączeniem wódki ogórkowej, pomarańczowej oliwy, białka z surowego jaja, soku z limonki i puree z czerwonej pomarańczy.

Z kolei w Marvel Bar w Minneapolis barmani miksują smakowity koktajl „Oliveto”, którego składnikami są: oliwa, białko surowego jajka, cytryna, Licor 43 (hiszpański likier na bazie 43 ziół, cytrusów i wanilii oraz długo leżakującego rumu) i angielskiego ginu Gordon’s.

Warto zwrócić uwagę, w obu tych drinkach występuje białko, który pozwala łączyć oliwę z wodą.


Na koniec trzeba użyć nieco mięśni, aby uzyskać w pełni doskonały napój, czyli dobrze wstrząśnięty.



http://www.marvelbar.com/menu/


 

ET, Oliveoiltimes.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz