Dodanie oliwy do koktajli warzywnych i owocowych ułatwia przyswajanie witamin. Łatwo komponuje się też np. z wódką i ginem, podobno dobrze smakuje połączenie oliwy i aromatyzowanych wódek gorzkich. Spróbuj dodać oliwy do koktajlu i wynieś ten prosty napój na nowy poziom.
Efektowny koktajl można łatwo wyczarować samemu, tworząc ciekawe mikstury na bazie oliwy, a - jak informuje serwis Oliveoiltimes.com - amerykańskie restauracje i bary dosłownie zwariowały na punkcie oliwnych koktajli.
(fot. Marvel Bar)
Dla przykładu śródziemnomorska restauracja Fig&Olive (Nowy Jork, Chicago i Los Angeles) szczyci się napojem (nazwanym zresztą tak jak restauracja - Fig&Olive), który jest połączeniem wódki ogórkowej, pomarańczowej oliwy, białka z surowego jaja, soku z limonki i puree z czerwonej pomarańczy.
Z kolei w Marvel Bar w Minneapolis barmani miksują smakowity koktajl „Oliveto”, którego składnikami są: oliwa, białko surowego jajka, cytryna, Licor 43 (hiszpański likier na bazie 43 ziół, cytrusów i wanilii oraz długo leżakującego rumu) i angielskiego ginu Gordon’s.
Warto zwrócić uwagę, w obu tych drinkach występuje białko, który pozwala łączyć oliwę z wodą.
Na koniec trzeba użyć nieco mięśni, aby uzyskać w pełni doskonały napój, czyli dobrze wstrząśnięty.
ET, Oliveoiltimes.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz