środa, 6 marca 2013

Makaron Alfredo

alfredoBłyskawiczna potrawa, prosta a zarazem wykwintna, szczególnie gdy jego bazą uczynimy masło z domieszką trufli. Nazwa sosu pochodzi podobno od właściciela rzymskiej restauracji. W Rzymie tradycyjnie z tym sosem podaje się makaron fettuccine, ale z powodzeniem można zastąpić go innym.

W tym przepisie wykorzystano Lingua di Suocera.





makaron np. Lingua di Suocera

2 łyżki masła truflowego lub zwykłego

1,5 szklanki śmietanki 30 proc.

szklanka tartego parmezanu

spora garść posiekanej natki

sól, pieprz



W rondlu rozpuścić masło. Dodać śmietankę, a gdy zacznie wrzeć wsypać parmezan. Gotować na średnim ogniu ok. 8 minut często mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodać pietruszkę, pieprz i sól.

Do sosu dodać ugotowany al dente makaron całość wymieszać i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz