Wprost z Sardynii aromatyczna potrawa dzięki szafranowi, cenionemu dawniej za właściwości antyseptyczne i jako uzupełnienie witamin, oraz skórce cytrynowej. Idealnie do tego sosu posuje makaron gnochetti Sardi, zwany w dialekcie sardyńskim malloreddus, małe, rowkowane kluseczki.
Najlepiej do tej potrawy pasuje ser pecorino sardo – sławny lokalny produkt z mleka owczego, który spotkać można w całych Włoszech. I białe, schłodzone wino.

puszka pomidorów krojonych
1 łyżka przecieru pomidorowego
250 g surowej kiełbaski salsiccia
100 g pecorino
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki kopru
skórka z jednej cytryny
4 łyżki oliwy
szczypta szafranu
sól

Hmm, zastanawiam się czy można tą kiełbaskę zastąpić czymś dostępnym w Polsce... bo takiej to chyba u nas nie ma.
OdpowiedzUsuńSalsiccię kupiliśmy w zaprzyjaźnionym sklepiez produktami włoskimi na Białołęce
OdpowiedzUsuń