środa, 6 marca 2013

Makaron po sardyńsku

Gnocchetti sardi alla campidanese

Wprost z Sardynii aromatyczna potrawa dzięki szafranowi, cenionemu dawniej za właściwości antyseptyczne i jako uzupełnienie witamin, oraz skórce cytrynowej. Idealnie do tego sosu posuje makaron gnochetti Sardi, zwany w dialekcie sardyńskim malloreddus, małe, rowkowane kluseczki.

Najlepiej do tej potrawy pasuje ser pecorino sardo – sławny lokalny produkt z mleka owczego, który spotkać można w całych Włoszech. I białe, schłodzone wino.





kielbaski350 g makaronu

puszka pomidorów krojonych

1 łyżka przecieru pomidorowego

250 g surowej kiełbaski salsiccia

100 g pecorino

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 gałązki kopru

skórka z jednej cytryny

4 łyżki oliwy

szczypta szafranu

sól

gnocchettiPokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać kiełbaskę. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory i skórkę z cytryny. W kilku kroplach wody rozmieszać szafran, potem dodać go do sosu. Na koniec wrzucić posiekany koperek.
























2 komentarze:

  1. Hmm, zastanawiam się czy można tą kiełbaskę zastąpić czymś dostępnym w Polsce... bo takiej to chyba u nas nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  2. Salsiccię kupiliśmy w zaprzyjaźnionym sklepiez produktami włoskimi na Białołęce

    OdpowiedzUsuń