sobota, 9 marca 2013

Ciasteczka śliwkowe

Bergamia to oliwa extra vergine zrobiona z organicznych kalabryjskich bergamotek (odmiana pomarańczy). Jest wyprodukowana poprzez równoczesne tłoczenie rozkawałkowanych świeżych bergamotek oraz wczesno zebranych oliwek. Złotożółta aromatyczna oliwa posiada kwiatowo-cytrusowany smak, z zaskakująco nieznaczną ostrością. Idealna do marynat oraz do sporządzania ciastek i herbatników.



2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki cukru

½ szklanki suszonych śliwek

1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy

½ szklanki oliwy Colonna Bergamotka

5 łyżek mleka



Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać śliwki i skórkę pomarańczową. Wymieszać a następnie dodać oliwę oraz mleko i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto łyżką na blachę. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz